Postbodes demonstreren in Utrecht

Enkele honderden postbodes hebben zaterdag in Utrecht gedemonstreerd tegen een dreigende loonsverlaging van 15%. Het actiecomité Red de Postbode riep de postbodes op het cao-akkoord waarin deze loonsverlaging is vastgelegd niet te accepteren.

In de komende weken mogen de vakbondsleden zich uitspreken over het cao-akkoord dat de vakbonden enkele weken geleden sloten met postbedrijf TNT. Volgens de woordvoerder van het actiecomité Rob van der Post is de voorgestelde loonsverlaging van 15% onacceptabel. “We kunnen niet accepteren dat ons loon met 15% wordt verlaagd, terwijl de directeuren van TNT zichzelf onlangs nog een loonsverhoging van 10% gaven. Wij willen geen loonsverlaging, maar een loonsverhoging van 2%.”

De actievoerders werden gesteund door vakbondsleiders uit Engeland en België. In deze landen nemen de vakbonden stelling tegen de liberalisering van de postmarkt. In België werd onlangs door postbodes gestaakt. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen verweet de politiek de huidige problemen te hebben veroorzaakt. "Door de liberalisering van de postmarkt wordt er geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden. Over de ruggen van de postbodes dus."

Ook SP-fractievoorzitter Agnes Kant stak de postbodes een hart onder de riem. Volgens Kant probeert de directie van TNT de postbodes te chanteren door te dreigen met massaontslag. “TNT-topman Bakker dreigt 11.000 mensen te ontslaan als de postbodes niet akkoord gaan met deze 15% loonsverlaging. Dit is pure uitbuiting. Het lijkt wel of we terug zijn in de 19e eeuw.”