Postbode

In de krant van 10 augustus jammert bestuursvoorzitter Gert-Jan Morsink van Sandd dat TNT een prijzenoorlog is begonnen. Daardoor zouden betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers onbetaalbaar worden.

Laten we wel wezen: Sandd en concurrent Selekt Mail zijn zelf de markt opgesprongen met een prijsvechtersstrategie en introduceerden het stukloon in de post. Dat ligt zo laag dat postbezorgers vaak voor onder het minimumloon werken. De politiek geeft ze schandalig lang de tijd om de markt te veroveren. Dat dit uitmondt in een prijzenoorlog, kun je van te voren voorspellen. TNT heeft inmiddels zijn eigen prijsvechter in de markt met dochter Netwerk-VSP, waar ook stukloon betaald wordt. In dit opzicht krijgt de politiek waar zij om vraagt: is prijsconcurrentie niet precies wat er beoogd werd met de liberalisering?

Helaas is niet duidelijk of de marktwerking de dienstverlening aan onze klanten verbetert. Het belangrijkste zichtbare effect is dat arbeidsvoorwaarden ronduit verslechteren, waarbij de bodem onder het minimumloon ligt. In de praktijk gaat het dus niet om meer welvaart voor iedereen maar om de verdeling ervan. Daar gaat de politiek toch over? Die moet ingrijpen als postbezorgers onder het minimumloon verdienen.

Rob van der Post, woordvoerder van het actiecomité Red de Postbode
(Reactie geplaatst in Het Financieele Dagblad van 14 augustus)