Salaris postbodes onder druk door politieke keuze: we pikken het niet langer!

TNT probeert de salarissen van postbodes te verlagen en postbodes te ontslaan. Het bedrijf zegt dat het wordt gedwongen om dit te doen vanwege de concurrentie op de postmarkt. Die concurrentie gaat ten koste van onze arbeidsvoorwaarden, terwijl de klant er niet beter van wordt. De politieke keuze voor meer concurrentie kent alleen maar verliezers.
TNT: Postbodes zijn te duur

Volgens TNT zijn de postbodes te duur. Maar hoe komt het nu dat dit de mensen wordt aangepraat? Dat komt omdat aandeelhouders de macht binnen dit bedrijf hebben overgenomen, en dat niet het bedrijf voorop staat maar de winstcijfers het belangrijkste zijn.

Kwaliteit TNT-post onder de maat?

De klant moet accepteren dat service en kwaliteit minder gaan worden. Bijvoorbeeld omdat er niet meer op alle dagen brieven bezorgd worden. Daar staat volgens TNT tegenover dat de klant uiteindelijk goedkoper uit is.
Helaas: niks is minder waar. De pakketten worden al uitbesteed en weggebracht voor stukloon, en dit gaat ook gebeuren met aangetekende brieven en bus/bel stukken. Maar het heeft tot nu toe niet geleid tot goedkopere post! Wel tot een stuk onduidelijkheid in de postmarkt wie bij u aan de deur komt en waar u een klacht moet deponeren!

Privacy verdwijnt

Ook de privacy van de klant staat op het spel. Vroeger moest de postbode een eed afleggen vanwege geheimhouding over wat hij of zij te weten kwam via de post. Die controle dreigt helemaal te verdwijnen. Met de versoepelde strategie van TNT mag u hopen dat uw privacy gewaarborgd blijft en dat niet iemand de post in de straat rondbrengt die de geheimhouding niet zo nauw neemt.

Herkenbaarheid postbode verdwijnt

Verder liggen er plannen klaar om ook de lichting van brievenbussen en daarna de bestelling van buitengebieden te gaan uitbesteden, want, zo klinkt het weer uit de mond van TNT, onze eigen postbodes zijn te duur. Dan verdwijnt dus ook de herkenbaarheid en de oranje postauto uit het straatbeeld.

Volumedaling is rommelen met cijfers

Ook zegt TNT dat de volumes op de postmarkt teruglopen en dat het daarom gedwongen wordt om te bezuinigen. Tegelijkertijd neemt TNT wel nieuwe postbezorgers aan. En is de werkdruk hoog: veel post blijft langer staan op de bestelkantoren. Toch horen we TNT steeds over de volumedaling. Het bedrijf zegt er niet bij dat het werk overhevelt naar het dochter Netwerk VSP. En de hoeveelheid post die netwerk VSP erbij krijgt, laat men niet zien in de cijfers.

Het probleem van TNT is niet de postbode, maar de te zware top en de daarbij behorende salarissen en bonussen. Ook de aandeelhouders krijgen een flink deel van deze bonussen. Omdat de top zoveel verdient, wordt er bezuinigd op postbodes en service. De klant is de dupe.

Politiek in Nederland gaat akkoord met onderbetaling

De Nederlandse politiek accepteert dat mensen die ver onder het minimum loon werken het werk voor de nieuwe postbedrijven doen en daarmee de arbeidsvoorwaarden voor de mensen die al jaren in de post werken kapot concurreren.

Als de plannen van TNT doorgaan raakt de postbode al zijn werkzaamheden aan anderen kwijt. Die doen het verantwoordelijke werk van postbode voor stukloon. De postbode wordt uitgekleed: zijn arbeidsvoorwaarden staan onder druk en zijn werk wordt gedegradeerd tot dat van folderloper.

De rekensom voor de klant ziet er helaas totaal anders uit dan die van onze regering. Minder service en kwaliteit, en een slechtere dienstverlening.

Waar willen we naartoe?

Willen we naar een samenleving toe waarin we straks allemaal voor stukloon aan het werk zijn? Een samenleving waar niemand meer kan rondkomen? Wordt het een Amerikaans model waarbij mensen soms 2 tot 3 banen moeten nemen om het hoofd boven water te houden? Of zorgen we dat goeie banen behouden blijven voor de toekomst? En dat belangrijke nutsbedrijven zoals TNT post op een kwalitatief hoog niveau blijven?

We pikken het niet!

Red de Postbode zet zich in voor een postbode die normaal betaald krijgt en volwaardig werk doet. We zullen de politiek eens laten horen wat we ervan vinden. We pikken het niet langer! Doet u mee?

Rob van der Post
Woordvoerder Actiecomité Red de Postbode