Liberalisering postmarkt leidt tot vooroorlogse arbeidsverhoudingen bij TNT

Volgens de regering zou de klant 'beter af zijn' door de liberalisering in de postmarkt. En zouden 'goede arbeidsvoorwaarden' gewaarborgd zijn. Volgens Rob van der Post, woordvoerder van het comité Red de Postbode, komt daar niks van terecht. "Bezuinigingen bij TNT leiden tot minder service en meer post die blijft staan. Werknemers worden onder druk gezet. Gewerkte uren worden niet altijd uitbetaald. Laat het kabinet ophouden met deze doorgeschoten liberaliseringsdrang."

Volgens van der Post is de sfeer bij TNT-post sinds de liberalisering steeds slechter geworden. “Vaste medewerkers worden door het management zwaar onder druk gezet om het bedrijf zelfs na 35 jaar of meer te verlaten. Uren worden niet altijd uitbetaald. Om hiertegen te protesteren is laatst het werk onderbroken bij TNT in Zaltbommel.”

Ook qua arbeidsvoorwaarden worden TNT-medewerkers onder druk gezet. Van der Post: “De nieuwkomers op de postmarkt betalen een vorm van stukloon. Het is bekend dat dit kan betekenen dat medewerkers van die nieuwe bedrijven niet eens het minimumloon krijgen. De regering belooft dat het binnen 3,5 jaar afgelopen is met het stukloon in de post. Maar waarom wordt er überhaupt door de regering toegelaten dat er mensen zijn die werken voor minder dan het wettelijk minimumloon?”

Volgens het actiecomité Red de Postbode moet de regering zich realiseren dat – door het toelaten van deze oneerlijke concurrentie – de lonen en banen van de TNT-medewerkers onder druk staan. Van der Post: “Recent stonden TNT-medewerkers zelfs voor de wurgkeuze: 15% loon inleveren of 11.000 collega's eruit. Het gevaar dreigt dat voordat die 3,5 jaar om zijn, de arbeidsvoorwaarden in de post tot op het bot zijn uitgehold. Hoezo "fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden"? Klant en werknemers worden de dupe van de doorgeschoten liberaliseringsdrang van het kabinet. Mede namens hen vraag ik de regering: wilt u hier alstublieft mee ophouden?”

Rob van der Post, woordvoerder actiecomité Red de Postbode