Liberalisering zorgt voor 19e eeuwse arbeidsverhoudingen

Gisteren lekte het bericht uit dat saneren bij TNT onvermijdelijk zou zijn. Een onderzoek in opdracht van de vakbond zou onvoldoende alternatieven voor de reorganisatie hebben opgeleverd. De postbodes zouden moeten kiezen: salaris inleveren of baan kwijt. Dat is een valse keuze. TNT degradeert de postwerkers van mens tot kostenpost. Postwerkers hebben klachten dat ze eruit worden gepest en uren niet betaald krijgen. En dat terwijl de mensen het bedrijf maken. Tijd voor een tegenoffensief.

In verschillende vestigingen zijn al eerder acties geweest. Die bleken succes te hebben. Zo is in Zaltbommel een werkonderbreking geweest tegen het niet uitbetalen van uren. Alle uren zijn vervolgens uitbetaald. In Rotterdam moesten postwerkers met te weinig mensen werken. Daardoor was de werkdruk te hoog en bleef post staan. Onder een stakingsdreiging is de werktijdenregeling aangepast. Ook in Heerlen is een succesvolle staking geweest tegen het niet uitbetalen van uren.

Volgens TNT leidt de liberalisering van de postmarkt ertoe dat er straks geen fulltime postbodes meer zijn. Inderdaad, de regering laat oogluikend toe dat postwerkers parttime en onder het minimumloon werken bij de nieuw toegetreden postpiraten. Maar het komt TNT allemaal wel erg goed uit: mooi argument om van volwaardige banen pulpbanen te maken. De winst wordt zo flink opgekrikt over de ruggen van de postwerkers. Volgens postwekers worden ze na 30 jaar trouwe dienst het bedrijf uit gepest.

Dit lijken wel 19e eeuwse arbeidsverhoudingen. Mensen worden als grofvuil langs de kant gezet. Tijd voor een tegenoffensief.

Sharon Gesthuizen, Tweede Kamerlid SP