Gesthuizen woedend over rijksaanbestedingen post

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is woedend over de gunning van de postverwerking door de overheid aan postbedrijf Sandd. Gesthuizen: “Sandd heeft mensen in dienst die nog niet eens het minimumloon verdienen. Volgens een nieuwe medewerker kreeg hij na twee uur werk, 9,3 kilo post en 67 adressen een bedrag van 3 euro en 77 cent. Dat komt neer op een loon van nog geen 2 euro per uur. Dat bedrag is schandalig weinig en ligt bovendien ver onder het minimumloon. Dat zou het kabinet niet moeten willen.”

Sandd won recent de bezorging van 70 miljoen poststukken. Daar zitten onder meer poststukken bij van het UWV en de Belastingdienst. De gunning van de overheid aan Sandd zet de arbeidsvoorwaarden in de gehele postsector onder druk, waardoor postbode van TNT nu moeten inleveren of worden ontslagen. Gesthuizen: “Waarom eist het rijk niet van een bedrijf dat haar postverwerking doet dat tenminste het minimumloon wordt betaald? Door de markt te liberaliseren heeft het kabinet de postwerkers vogelvrij verklaard en nu levert ze zelf het eerste schot.”

Acties in de post zijn de komende tijd zeer waarschijnlijk. “De postbodes wiens werk door de moordende concurrentie ten gevolge van de liberalisering bedreigd wordt overwegen acties voor de feestmaand” aldus Gesthuizen. “Als het zover komt zal de SP hen daarbij zeker steunen. Misschien worden ze hier in Den Haag nog eens wakker!”