TNT-werknemers zijn vertrouwen in bedrijf totaal kwijt

De postbodes weigeren loon in te leveren. Ze nemen het risico op ontslag voor lief. Dat is de uitkomst van een referendum van de vakbonden onder hun leden. “Geen verrassing,” aldus Rob van der Post, woordvoerder van het actiecomité ‘Red de Postbode.’

"De TNT-directie bied geen enkel perspectief voor de postbodes. Het is overduidelijk: wij, de vaste medewerkers, moeten eruit. We moeten vervangen worden door tijdelijke krachten. De directie kwam eerder al met drastische voorstellen als 11.000 banen eruit, of tot 2012 15% loon inleveren. En daarna heb je nog geen zekerheid. Het is duidelijk: linksom of rechtsom, wij moeten eruit.”, aldus Van der Post.

“En bovendien wordt de sfeer op het werk stelselmatig verziekt met pesterijen van het management. Je moet het vragen om naar de WC te kunnen. En soms wordt dat geweigerd. Als je ziek bent, worden soms vakantiedagen afgeschreven. Soms worden uren niet uitbetaald. Mensen worden herhaaldelijk opgeroepen om zich te laten keuren, enzovoort, enzovoort. Als een bedrijf zo slecht met zijn personeel omgaat, vind je het dan gek dat wij geen vertrouwen meer hebben in de directie? De postbodes gaan geen loon inleveren als ze het risico lopen om daarna alsnog ontslagen te worden. Dan liever, met opgeheven hoofd, het gevecht aan voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.”

Rob van der Post, woordvoerder actiecomité Red de Postbode