TNT-directie schoffeert personeel en vakbonden

De directie van TNT weigerde gisteren om te onderhandelen over de CAO-opdracht die het personeel aan de vakbond heeft meegegeven. “De directie toont geen enkel respect voor het personeel en ook niet voor de vakbond,” aldus Rob van der Post van het actiecomité Red de Postbode. “Bijna 2/3e van de leden heeft in een referendum voor deze CAO-inzet gestemd. Als je daar dan niet over wilt onderhandelen, respecteer je het personeel niet.”

Gisteren zouden de onderhandelingen over de CAO en het sociaal plan van TNT beginnen. De vakbondensonderhandelaars hadden een onderhandelingsinzet meegekregen van de leden. Dat was een loonsverhoging van 1,5%, ingaand vanaf 1 april 2009. Daarnaast wilden de onderhandelaars afspraken maken over een goed sociaal plan en zo min mogelijk gedwongen ontslagen.

Volgens de vakbonden reageerde de bedrijfsleiding met verbijstering en onbegrip op de inzet en wilde hierover niet overleggen met de onderhandelaars.

“De weigering tot een gesprek is vreemd. Vooral omdat TNT al lang wist dat dit de uitslag van het referendum is. En dat dit dus de inzet van de onderhandelingen zou zijn. Hoezo zijn ze dan verbijsterd?” aldus Rob van der Post. “Dit is de zoveelste keer dat de directie het vertrouwen van het personeel beschaamt. We hadden al eerder het schandalige voorstel om 15% loon in te leveren. We hadden al eerder het bericht dat er 11.000 mensen uit moeten. We hadden al het gepest en getreiter op de werkvloer. En nu weigert de directie om de uitslag van het referendum serieus te nemen. De vakbonden worden naar huis gestuurd. Volgens mij is er maar een manier om de hoge heren bij TNT een lesje te leren: plat die boel!”

Rob van der Post, woordvoerder Actiecomité Red de Postbode