Oproep van Red de Postbode aan de vakbonden

Red de Postbode deed vandaag deze oproep aan de vakbonden Abvakabo FNV, CNV, BVPP:

Dames, heren,

Ik zal met de deur in huis vallen: bekommert u zich nog om de ontslagen die gaan vallen bij TNT Post?

Als vakbonden heeft u lange en zware onderhandelingen met de directie TNT over een nieuwe Cao en een sociaal plan achter de rug. En we zijn van ver gekomen: van 25 procent inleveren naar loonstijging en het zoveel mogelijk begeleiden van werk naar werk voor de mensen die eruit moeten. Natuurlijk is deze uitkomst van de onderhandeling een gevolg van het afwijzen van het vorige principe akkoord. Er is altijd gewaarschuwd voor het verlies van banen als er niet ingeleverd zou worden. Maar niet alles is zoals het lijkt.

Wat er in feite gebeurt op de postmarkt is het domweg Risk spelen met werknemers. De ene werknemer moet eruit om plaats te maken voor een ander die het goedkoper doet. Zo gaat het nu al een paar jaar en wij vragen ons als werknemers af hoe dat kan in Nederland. En waarom de vakbond toestaat dat dit gebeurt.

We horen steeds maar: de postmarkt krimpt. Ten eerste zien we wel wat terugloop, maar is het voor ons gevoel vooral het overhevelen van post naar concurrenten wat ervoor zorgt dat TNT minder opdrachten krijgt. Nogmaals: we zien dus als werknemers die ons vak met plezier en toegewijd doen dat andere bedrijven werknemers voor een schijntje laten bezorgen. En dan horen wij dat er geen werk meer voor ons is en dat we mogen kiezen tussen inleveren of ophoepelen.

Wij van Red de Postbode menen dat dit niet te verkopen is aan de werknemers van TNT, onze collega’s. Wat staat te gebeuren is niet goed. Welnu, laten wij samen nu eens optrekken naar Den Haag en daar de regering en in het bijzonder staatssecretaris Heemskerk om uitleg vragen over de chaos op de postmarkt. En waarom hij weigert in te grijpen.

U als vakbonden samen met Red de Postbode kunnen daar een vuist maken. Natuurlijk weet ik dat dit moeilijk zal zijn, maar niets doen is in onze ogen geen optie.

Ik wil u dan ook vragen na te denken om gezamenlijk een actie te organiseren op het Plein in Den Haag en de politiek verantwoording af te laten leggen tegenover de bonden, Red de Postbode en uw en onze leden.

Vriendelijke groet,

Woordvoerder actiecomité Red de Postbode
Rob van der Post

Lid landelijk actiecomité:
R.F Schol, R. Oldejans