Postbezorging: “Gemeenten verdienen pluim – CDA is kil en asociaal”

Verschillende Nederlandse gemeenten stellen bij aanbesteding voor de bezorging van hun post eisen aan de arbeidsvoorwaarden voor de bezorgers. “Ik vind dat een goede zaak,” Aldus SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. "Door het stukloon dat in de post bij nieuwe postbedrijven wordt gehanteerd, worden bezorgers uitgebuit en staan de lonen en de banen bij TNT flink op de tocht. De overheid heeft een voorbeeldfunctie en zou voorop moeten gaan in de strijd voor goede arbeidsvoorwaarden."

Sharon GesthuizenCDA Kamerlid Van Vroonhoven vindt dat het eisen van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden verboden moet worden omdat het een beperking van concurrentie en dus ongewenst zou zijn. Gesthuizen: “Het CDA laat zich van zijn kilste kant zien door te zeggen dat gemeenten nooit zulke voorwaarden mogen stellen. Onvoorstelbaar asociaal. Het stukloon moet zo snel mogelijk uitgebannen en overheden moeten dus kiezen voor bezorging door mensen die eerlijk worden betaald."

Helaas nam de rijksoverheid het met haar voorbeeldfunctie de afgelopen jaren niet zo nauw. Bij eerdere aanbestedingen voor postbezorging kozen de Belastingdienst en het UWV voor bedrijven waar stukloon wordt betaald. Dat betekent dat er mensen werken voor minder dan het minimumloon. In december werd met een SP motie in de Kamer besloten dat de overheid voortaan de postbezorging moet laten doen door bedrijven die niet met stukloon het minimumloon ontduiken. “De gemeenten doen precies wat we ze hebben gevraagd – en zo hoort het ook!” aldus Sharon Gesthuizen.