SP en Europese Postbodes: Stop liberalisering postmarkt

In heel Europa zijn postbodes de liberalisering van de postmarkt zat. Daarom vindt er van 12 tot 15 april een Europese actieweek plaats met als inzet een moratorium op de liberalisering van de postmarkt. De SP organiseerde vandaag een bijeenkomst met postbodes uit heel Europa over de liberalisering van de postmarkt waar over de acties werd besloten, en staat vierkant achter de postbodes. Dennis de Jong, SP fractievoorzitter in het Europees Parlement: 'De actievoerende postbodes hebben groot gelijk: postbodes moeten steeds meer werk doen onder steeds slechtere arbeidsvoorwaarden. Daarnaast worden er overal postkantoren gesloten en komt de post ook nog eens op minder dagen in de brievenbus. Ook is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor mensen in dunbevolkte gebieden. Brussel heeft de privatisering destijds verkocht door te beweren dat er een lagere prijs en een betere service zou komen: dit blijkt dus niet waar te zijn. De liberalisering moet nu dan ook gewoon stoppen.'

Nederland loopt in Europa voorop met de liberalisering van de postmarkt. Wat dat betekent voor werknemers vertelde postbode Rob van der Post van het actiecomité Red de Postbode aan zijn Europese collega's: 'Wij worden door TNT op straat gezet en vervolgens door een dochteronderneming weer aangenomen onder beroerde arbeidsvoorwaarden. Er moet op kwaliteit en niet op arbeidsvoorwaarden worden geconcurreerd!'

Dennis de Jong heeft er vertrouwen in dat de acties van postbodes effect zullen hebben. De Jong: 'Het Europees Parlement heeft destijds bij het goedkeuren van de postliberalisering voorwaarden laten opnemen over sociale standaarden en service voor de burger. Aan die voorwaarden wordt duidelijk niet voldaan als de postmarkt geliberaliseerd wordt. Er moet dan ook nu een moratorium van kracht worden. Daarna kunnen we rustig nadenken over hoe in Europa de toekomst van de post, de postbode en de postkantoren voor iedereen zo goed mogelijk geregeld moet worden'. Inzet voor de toekomst zijn voor de SP en de postbodes in ieder geval een sector CAO voor alle postbodes zodat er niet op arbeidsvoorwaarden word geconcurreerd. Daarnaast moet de overheid hoge normen voor service, frequentie en kwaliteit van bezorging stellen.