TNT moet in overheidshanden

Amper drie jaar na de dramatische overname van ABN AMRO dreigt Nederland met TNT opnieuw een economisch cruciaal bedrijf te verliezen. Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is het slecht voor Nederland als postbedrijf TNT zijn post-divisie afsplitst en nog verder van de thuismarkt vervreemdt door toedoen van durfinvesteerders: hijgerige aandeelhouders die uitsluitend in korte termijn winst zijn geïnteresseerd. De SP wil dat de overheid een meerderheidsbelang in TNT neemt.

11.000 banen staan bij TNT op de tocht. Nieuwkomers op de postmarkt ontduiken de CAO en postkantoren worden gesloten. Dit kon wel eens de laatste mogelijkheid zijn om het voortbestaan van TNT en de postbezorging in eigen land zeker te stellen. Of staat het kabinet toe dat na de energiebedrijven vorig jaar ook deze nutsvoorziening een speelbal wordt van de markt?”, aldus Gesthuizen.

Volgens Gesthuizen heeft de liberalisering van de post tot een chaos geleid op de postmarkt. “Door sommige straten lopen inmiddels vier postbodes van verschillende bedrijven. Dat kan alleen maar winstgevend zijn als diezelfde postbezorgers zwaar onderbetaald worden. Helaas is dat precies wat er gebeurt.”

De Europese regels staan toe dat de overheid een eigen postbedrijf heeft. Gesthuizen: “In buurlanden is dit nog heel gewoon. De Nederlandse overheid heeft nieuwe aanbieders als SelektMail en Sandd toegelaten tot de postmarkt zonder daaraan harde voorwaarden te stellen. Postbodes werken daar voor een hongerloon, logisch dat TNT daar niet tegenop kan. Anderzijds gaat TNT niet vrijuit. Het bedrijf is ook actief op andere Europese markten en heeft een Nederlands dochterbedrijf opgericht (Netwerk VSP) dat ook met slechte arbeidsvoorwaarden werkt.”

Gesthuizen wijt de chaos in de postmarkt aan politieke keuzes van vier kabinetten Balkenende. “Nederland wilde voorop lopen bij het liberaliseren van de postmarkt. Andere landen hadden, net als de SP, wel oog voor de schadelijke gevolgen van deze marktwerking en zetten de rem erop. Het kabinet moet nu de schade herstellen.”

De SP vindt dat de overheid nog altijd een meerderheidsbelang in TNT kan nemen. “Er zijn geen wettelijke bezwaren, zolang er marktconform wordt gewerkt. Tegelijk met de aankoop van TNT moet de overheid aanvullende eisen stellen aan bedrijven die opereren op de postmarkt. Het is schandalig dat postbodes nu werken onder het minimumloon. Nog altijd is het niet te laat om een einde te maken aan de puinhoop op de postmarkt, maar dan moet het kabinet nu handelen,” aldus Gesthuizen.