Actie voor arbeidsinspectie

Postbode, laat je niet intimideren

De afgelopen weken heeft de SP volop actie gevoerd bij TNT vestigingen in het hele land. In ondermeer de plaatsen Den Helder, Leiden en Den Haag stonden leden van de partij aan de poort om de flyer uit te delen en met de werknemers te praten. SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen was zelf aanwezig in Rotterdam en Zoetermeer. “We kregen veel positieve reacties van mensen. Maar ze waren ook voorzichtig en sommigen vreesden problemen te krijgen als ze met ons spraken. De berisping die Rob van der Post heeft gekregen maakt mensen bang.” Met de actie wil de SP de TNT’ers laten zien dat de partij achter hen staat maar ook wijzen op de mogelijkheden om zich te verzetten tegen ontslag en intimidatie. Gesthuizen: “Dagelijks spreek of mail ik met mensen bij wie het water aan de lippen staat. Ze worden onder druk gezet en het doet hen bovendien pijn om te zien dat het bedrijf kapot wordt gemaakt. Deze mensen hebben een posthart – ze willen dat de post keurig en op tijd wordt bezorgd bij de mensen in ons land. Op zulke werknemers moeten we als samenleving trots en zuinig zijn!”

Helaas is het omgekeerde waar en worden juist de ervaren krachten bij TNT bedreigd. Red de Postbode is daarom bezig acties voor te bereiden voor de maand september. Maar het belangrijkste is nu dat mensen die echt problemen hebben met hun leidinggevende, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn maar door de bedrijfsarts toch aan het werk worden gestuurd, deze zaken melden bij de arbeidsinspectie en natuurlijk ook de vakbond. In de flyer staat precies hoe melding maken bij de arbeidsinspectie kan. “En mensen mogen altijd bij de SP aankloppen voor advies of hulp,” aldus Gesthuizen.

En het is hard nodig dat dit gebeurt, want minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA) heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat hij de arbeidsinspectie geen onderzoek wil laten doen naar TNT als er geen klachten bij de inspectie binnen zijn gekomen. Wel zal de ARBO-dienst aan het werk worden gezet om TNT-breed de situatie te onderzoeken. Sharon Gesthuizen: “Natuurlijk zal ik de minister onder druk blijven zetten om de arbeidsinspectie wel op pad te sturen. Maar het helpt als mensen zelf een klacht indienen.” In het onderzoek door de ARBO-dienst heeft ze weinig vertrouwen omdat TNT zelf de opdracht aan de dienst mag opstellen en feitelijk ook de opdrachtgever is. In augustus zal de SP actie voeren om het onderzoek bij de arbeidsinspectie toch af te dwingen.