Red de Postbode: 'We worden als oud vuil behandeld'

Honderden werknemers van TNT en hun gezinsleden kwamen vandaag naar de manifestatie in Rotterdam. Daar organiseerde Red de Postbode samen met TNT’ers uit de stad een manifestatie tegen het dreigende ontslag van 15.000 werknemers en de intimidatie op de werkvloer. Volgens Sharon Gesthuizen, SP Tweede Kamerlid en initiatiefneemster van Red de Postbode, is de bijeenkomst zeer geslaagd. “De roep van de stoet die vanmiddag door Rotterdam is getrokken kan niet worden genegeerd. Deze mensen strijden voor hun werk en hun rechten. TNT kan zijn borst natmaken!”

Sharon Gesthuizen
SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen spreekt de postbodes toe

"De mensen die ik hier spreek komen uit het hele land – van Groningen tot Den Bosch en van Weert tot Amsterdam,” aldus Leo Lamers, één van de initiatiefnemers van de actie. “De mensen die hier staan laten zich niet bang maken door de intimidatie van TNT.” Lamers zelf werkte bijna 40 jaar bij het bedrijf. Net als hij vinden veel van de werknemers die lang geleden bij de PTT begonnen dat het bedrijf zich heeft ontwikkeld tot een slechte werkgever. “Vroeger was ik trots op dit uniform,” vertelde een man die zijn uniform van 38 jaar terug speciaal voor het protest had aangetrokken. “Maar nu? Ik maak me vreselijk zorgen over de toekomst.”

Emile Roemer

Ook Lot van Baaren (bestuurder FNV AbvaKabo) en Inge Bakker (CNV Publieke Zaak) uitten hun zorgen over de situatie bij TNT. Van Baaren kondigde aan dat de stakingskas kan en zal opengaan als dit zo doorgaat. Inge Bakker riep de politiek op om het stukloon waarmee fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden in de post ernstig onder druk staan uit te bannen. Ze hekelde met name de rol van Netwerk VSP – een 100 procent dochterbedrijf van TNT dat het eigen moederbedrijf beconcurreert en het niet zo nauw neemt met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

“TNT wil mensen via de voordeur de laan uitsturen maar haalt via de achterdeur nieuwe bezorgers die voor de helft minder aan de slag mogen binnen,” aldus Emile Roemer. “De bedrijven die een aantal jaren geleden zijn begonnen op de markt, zoals Sandd, Selektmail en VSP, betalen allemaal stukloon en ontduiken het minimumloon daarmee. Daarvoor heb ik nog wel een ander woord: uitbuiting!”

Stoet

Bekijk hier een foto-slideshow van de demonstratie

Reportage van Hart van Nederland
Reportage van RTL-Nieuws
Reportage RTV Rijnmond