Spoeddebat in de Tweede Kamer over opgezegde CAO voor nieuwe postbedrijven en onderzoek arbeidsinspectie naar pesten personeel

Op aanvraag van SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen komt er een spoeddebat over het stoppen van de onderhandelingen tussen de vakbonden en de postbedrijven Sandd, Selektmail en VSP. Gesthuizen: “Nu is er definitief geen CAO voor de nieuwe postbedrijven. Dat betekent dat die bedrijven per 1 januari al hun werknemers in dienst moeten nemen met een arbeidscontract. De OPTA ziet daarop toe. Ik zal dat goed in de gaten houden.” Nu de nieuwe postbedrijven hun mensen gewoon met een arbeidscontract in dienst moeten nemen, vervalt de noodzaak voor TNT om drastisch te reorganiseren. Er komt immers een einde aan het stukloon bij de concurrenten van TNT.

De arbeidsinspectie is begonnen met een onderzoek naar de pesterijen en intimidatie op de werkvloer bij TNT. Uit berichten van TNT’ers blijkt dat de arbeidsinspectie deze week een bezoek heeft gebracht aan de sorteercentra in Dordrecht en Leidschendam. Gesthuizen: ‘Goed dat dit gebeurt. Werknemers bij TNT worden te vaak respectloos behandeld. We krijgen berichten dat uren niet worden uitbetaald en dat mensen worden gekleineerd of geïntimideerd door leidinggevenden. Ook hebben sommigen een geknipte dienst, waarbij ze dus twee keer per dag moeten komen opdraven. Voor veel TNT’ers kan het zo echt niet langer doorgaan.’

Op aandringen van de SP droeg de Tweede Kamer minister Donner op om de arbeidsinspectie bij TNT onderzoek te laten doen. Ook bracht Sharon Gesthuizen met Red de Postbode in augustus een hele stapel klachten en meldingen naar de inspectie te Utrecht om hen aan te sporen in actie te komen. Het onderzoek lijkt nu dan ook echt te zijn begonnen.

Gesthuizen: ‘We nodigen alle TNT’ers uit om klachten te melden bij de arbeidsinspectie. Dat kan eventueel anoniem en de SP wil mensen hierbij helpen als dat nodig is. We houden het verloop van het onderzoek scherp in de gaten en wachten vol spanning op de uitkomsten.’