Europese miljoenensubsidies voor dumpen postbodes

TNT krijgt miljoenen euro’s aan Europese subsidies om van werknemers in vaste dienst af te komen en tegelijk mensen op kleine goedkope contractjes aan te nemen. Het bedrijf ontving in de afgelopen jaren 4,1 miljoen euro van het Europees Sociaal Fonds (ESF) om parttime postbezorgers binnen te halen en te trainen. Het kreeg ook 5,5 miljoen euro subsidie voor het omscholen van postbodes waar het bedrijf vanaf wil. TNT wil duizenden mensen gedwongen ontslaan, met het argument dat ze ‘overcompleet’ zouden zijn. SP-Tweede Kamerlid Gesthuizen: 'Aan de voorkant haalt TNT goedkope flexwerkers binnen, aan de achterkant vliegen de vaste mensen eruit. Het bedrijf is bezig echt werk om te zetten in pulpbanen. En daar worden ze voor beloond door Europa met bijna 10 miljoen aan subsidies. Gekker moet het niet worden.'

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken ontkent dat de overheid het vervangen van vaste krachten door flexwerkers subsidieert. Uit navraag bij TNT is haar gebleken ‘dat het niet zo is dat vaste krachten worden vervangen door flexwerkers. Specifiek voor TNT geldt dat de ESF-projecten los staan van de reorganisatie’. Gesthuizen: 'Ik ben teleurgesteld dat de minister de uitleg van TNT voor zoete koek aanneemt. Hoe kan ze beweren dat de subsidies los staan van het massaontslag? TNT is toch één bedrijf? Dit is alleen in het belang van de aandeelhouders van TNT. Dat geld moet terug.'