Overleg vakbonden met TNT levert niets op

Het op donderdag 7 oktober gehouden overleg tussen de vakbonden en de TNT-directie over het dreigende massa-ontslag. Volgens Peter Wiechman van vakbond Abvakabo-FNV is het overleg “teleurstellend verlopen”. Eerder werd geëist dat TNT onmiddellijk stopt met het werven van flexkrachten, dat er een vacaturestop komt en dat alle openvallende vacatures moeten worden ingevuld met vast personeel. Ook eisten de bonden een stop op nieuwe uitbestedingen, waardoor vast personeel verdwijnt om plaats te maken voor bedrijven en personen die het werk van de TNT’ers overnemen. SP-Tweede Kamerlid Gesthuizen: “Die eisen zijn meer dan terecht. Het is voor veel trouwe werknemers onverteerbaar dat ze worden vervangen door blikken flexwerkers. Bovendien is het volstrekt onnodig. Dat moet onmiddellijk stoppen.” Volgens de bonden komt TNT echter veel te weinig in hun richting.

De vakbonden geven al langer aan dat er acties komen als TNT niet ingaat op de eisen. Over een week, op 14 oktober, is er een nieuw overleg tussen de bonden en de TNT-directie. De bonden herhaalden vandaag dat er acties dreigen. Gesthuizen: “Veel TNT’ers zijn het spuugzat. Volgens hen is de tijd van praten voorbij. Het is tijd voor actie. Ik ben dan ook benieuwd wat er gaat gebeuren na 14 oktober!”

Bij het debat in de Tweede Kamer dat vandaag werd gehouden werd duidelijk dat minister Donner nog altijd vindt dat op 1 januari de concurrenten van TNT ook met arbeidscontracten moeten werken. Een en ander is echter wel afhankelijk van de verhouding tussen de bonden en deze bedrijven. Als er een CAO ligt voor die tijd zal er geen dwingende maatregel komen voor deze bedrijven. Gesthuizen: “Het is dus weer aan de bonden om te bezien of zij goede afspraken kunnen maken. Ik hoop dat ze niet toe zullen geven aan de roep van deze bedrijven om nog meer tijd.”