Postbodes woedend, PvdA en GroenLinks blokkeren stemming over postmarkt

Postbodes en sorteerders zijn woedend het postdebat in de Tweede Kamer uitgelopen. Ze konden het gehuichel van het kabinet niet meer aanhoren, zo lieten ze weten. SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen: “Het is een schande wat hier gebeurt. Bedrijven die zich niet aan afspraken houden worden beloond, en mogen doorgaan met oneerlijke concurrentie over de rug van werknemers. Het Kabinet houdt geen woord en de postbodes zijn de dupe.”

Sharon GesthuizenGesthuizen wilde na het debat direct een motie indienen die het Kabinet opdroeg om zich aan de wet te houden. In de postwet staat namelijk dat per 15 januari alle bedrijven met arbeidscontracten moeten werken. De SP wil dat er op wordt toegezien dat bedrijven zich hieraan houden. “De kans bestaat dat de staatssecretaris (Bleker, CDA) snel regelt dat zij hier onderuit kunnen. Dat heeft hij al eerder gedaan, namelijk door op 5 januari van dit jaar de wet snel aan te passen.” De PvdA en GroenLinks blokkeerden echter de mogelijkheid om de motie in te dienen. “Heel kwalijk, zo worden de postbodes in de steek gelaten door de politiek,” aldus Gesthuizen.

De Tweede Kamer debatteerde naar aanleiding van het advies van de commissie Vreeman. Die stelt voor om het verbod op stukloon, waarmee onder het minimumloon wordt gedoken in de postsector, nogmaals verder uit te stellen. Dat verbod had dus eigenlijk op 1 januari moeten ingaan omdat de nieuwe postbedrijven, die met stukloon werken, zich niet aan de CAO-afspraken hielden. (link naar eerdere bericht over Vreeman is waardeloos)

Gesthuizen: “Ik begrijp de woede van de postbodes heel goed. De beloftes van het kabinet blijken boterzacht. Staatssecretaris Bleeker zou eigenlijk de naam Breker moeten dragen: breker van beloftes welteverstaan. De nieuwe postbedrijven komen nu weg met leugenachtige gedrag. De overheid is onbetrouwbaar. En op deze manier is er straks van het beroep postbode niks meer over.”