Van links tot rechts: politiek laat postbezorgers in de steek

Postbezorgers hoeven ook dit jaar nog niet te rekenen op een fatsoenlijk contract en betere arbeidsvoorwaarden. Het besluit om vaste contracten en een goed salaris te regelen is opnieuw uitgesteld. Dat is de uitkomst van het debat over de mislukte liberalisering in de post. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: ‘De politiek heeft keer op keer benadrukt dat het per 1 januari 2011 afgelopen zou zijn met de slechte arbeidsomstandigheden in de post. Die beloftes blijken niets waard te zijn. Dit is heel erg voor de werknemers in de post. Zij worden ontslagen of krijgen te maken met forse salarisverlagingen.’

Sharon GesthuizenDe SP diende tijdens het debat een voorstel in om onmiddellijk over te gaan tot het invoeren van arbeidscontracten in de postsector. Dit om een einde te maken aan de huidige situatie waarin postbezorgers voor stukloon werken en soms minder dan 3 euro per uur verdienen. Het voorstel kon echter niet rekenen op steun van de Tweede Kamer. Zowel de coalitiepartijen VVD en CDA, maar ook oppositiepartijen PvdA en Groenlinks wezen het voorstel af.

Gesthuizen: ‘Deze partijen laten zien dat zij de minst betrouwbare bondgenoten van werkers in de post zijn. Eerst eisen dat er per 1 januari orde op zaken zou worden gesteld, en nu slap instemmen met uitstel. De politiek heeft de kans laten lopen om duizenden mensen recht te geven op een fatsoenlijk salaris, ontslagbescherming en een vast contract. De postwerkers hebben opnieuw het nakijken.’