Waardeloos advies Vreeman over postmarkt

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft geen goed woord over voor het advies van de commissie-Vreeman. Deze commissie is door het kabinet in het leven geroepen om advies uit te brengen over de postsector. Per afgelopen 1 januari zou elk postbedrijf zijn werknemers tenminste het minimumloon moeten betalen, maar volgens Vreeman kan deze afspraak het best opgeschort worden. Gesthuizen: ‘Volgens de commissie mogen de postbedrijven nog langer doorgaan met het ontduiken van het minimumloon, een fundamenteel sociaal recht. Dit rapport is het papier waarop het gedrukt is niet waard.’

De postmarkt gaat al jaren gebukt onder de desastreuze gevolgen van de liberalisering. Dit heeft geleid tot grootschalige ontduiking van het minimumloon door postbedrijven die hun werknemers niet het minimumloon betalen, maar per stuk uitbetalen. Gesthuizen: ‘Het heeft tijden geduurd voordat we eindelijk een afspraak hadden over het handhaven van het minimumloon in de postsector. Nu hebben we eindelijk een afspraak en dan adviseert meneer Vreeman plotseling dit weer op te schorten.’

De wettelijke afspraken zijn een gevolg van de onwil van de nieuwe postbedrijven om zich aan eerder gemaakte afspraken met de vakbonden te houden. Toen bleek dat deze afspraken moedwillig geschonden werden, heeft de politiek eindelijk ingegrepen. Vreeman wil dit ingrijpen nu terugdraaien.

Gesthuizen: ‘Nu wordt door de commissie gezegd dat we de nieuwe postbedrijven maar moeten vertrouwen, terwijl ze tot nu toe keer op keer de afspraken hebben geschonden. De SP weigert zich neer te leggen bij het te grabbel gooien van sociale rechten als het minimumloon. Wat ons betreft kan dit rapport dan ook meteen de versnipperaar in.’

Gesthuizen zal het kabinet aanstaande donderdag vragen zich gewoon aan de gemaakte afspraken te houden en niet nog langer ontduiking van het minimumloon te accepteren.