Postbodes starten depotacties

Postbodes uit het hele land zijn acties gestart om de illegale uitgiftedepots te laten sluiten. TNT Post huurt steeds meer garageboxen die dienst doen als verdeelpunt voor postbezorgers. Dat levert overlast op voor de buurtbewoners door vrachtverkeer, wildplassen door postbezorgers en geluidsoverlast. Het gebruik van garageboxen voor bedrijfsactiviteiten is over het algemeen niet toegestaan volgens het bestemmingsplan. De postbodesacties zijn er opgericht dit kenbaar te maken bij de gemeentebesturen.

Na klachten over wildplassende postbezorgers en geluidsoverlast heeft de gemeente Enschede al besloten om de illegale uitgiftepunten van TNT Post te sluiten. Ook in Rotterdam is dit inmiddels bij de gemeente aangekaart, en willen verschillende politieke partijen dat de gemeente ingrijpt.

TNT heeft de verdeelpunten nodig omdat het bedrijf haar postbodes vervangt door goedkope postbezorgers. De bezorgers krijgen een pakket aan huis afgeleverd of ze halen hun pakket op bij een uitgiftepunt in de buurt. Daarna verspreiden zij de brieven. De meeste postbezorgers werken voor het minimumloon en vaak zonder vast contract, tot woede van postbodes die na jarenlange dienst worden ontslagen.