Teleurstelling en ongeloof over brief ‘overcompleet’ bij TNT

Vandaag hebben weer veel medewerkers bij TNT een brief gekregen waarin staat dat zij ‘overcompleet’ zijn. Een aantal mensen mailde hun ervaring aan Red de Postbode en aan de Tweede Kamer. Er is veel teleurstelling, woede en ongeloof over de gang van zaken. “Ook al zagen mensen het slechte nieuws op zich afkomen, toch is het een klap om het nu zwart op wit te hebben staan,” aldus Sharon Gesthuizen. “En dat is begrijpelijk en terecht. Het is ongelofelijk dat we dit in Nederland meemaken en dat het proces maar doorgaat. Terwijl iedereen weet dat er honderden bezorgers worden gezocht om te komen werken door verschillende postbedrijven.”

In de Tweede Kamer is gisteren een motie aangenomen waarin staat dat postbedrijven met arbeidscontracten moeten werken. Gesthuizen:”Maar helaas kiest deze en koos ook de vorige regering ervoor om bedrijven heel erg lang de tijd te geven om hiertoe over te gaan. Nu wordt er nog met stukloon gewerkt. Het is dus letterlijk zo dat trouwe werknemers nu de straat op worden gegooid om ruimte te maken voor goedkopere krachten die zonder sociale bescherming aan de slag gaan.” Juist vandaag stond in de krant dat de bonden zich beklagen bij minister Kamp over bedrijven die dit soort trucjes uithalen. Volgens de werkgevers is daar niets van waar, maar in de post blijkt het wel degelijk het geval te zijn. “Het is een sociaal drama, onder het toeziend oog van de politiek!” aldus Gesthuizen.

De relatie tussen de ontslagen bij TNT en het feit dat in de postmarkt met stukloon wordt gewerkt wordt vaak weggepoetst. “Onbegrijpelijk,” vindt Gesthuizen. “Wie gelooft nu dat deze zaken niets met elkaar te maken hebben? Het is een smoes van degenen die dit laten gebeuren om hun verantwoordelijkheid af te schuiven! In feite is dit drama in de postsector een van de zwartste episoden uit de Nederlandse arbeidsrechtelijke geschiedenis. We moeten ons er als land collectief voor schamen.”