Red de Postbode: Bakker bedankt!

Vandaag heeft het actiecomité Red de Postbode vergezeld door SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen een passend afscheidscadeau aangeboden aan Peter Bakker. Bakker nam tijdens een personeelsborrel afscheid als ceo van TNT. De postbodes en sorteerders die de dupe zijn van het beleid dat hij jarenlang heeft gevoerd vonden dat ze deze gelegenheid niet voorbij konden laten gaan.

Het actiecomité liet speciale postzegels maken met daarop de tekst: Het lot van de postbode is bezegeld. Peter bedankt! Hoewel de werknemers die vandaag de moeite hadden genomen naar het hoofdkantoor van TNT in Hoofddorp te komen officieel waren uitgenodigd mochten zij niet naar binnen om de zegels te overhandigen. Bakker was wel bereid om naar buiten te komen en nam daar zijn cadeau in ontvangst. De cynische ondertoon van de zegel ontging hem niet. Leo Lamers van Red de Postbode vertelde Bakker hoe moeilijk de duizenden TNT’ers het hebben vanwege zijn snoeiharde beleid. Bakker weet de problemen aan de ‘krimpende postmarkt’.

Sharon Gesthuizen: “Bakker is vanwege zijn afscheid veel in het nieuws geweest. Daarbij wordt de nadruk gelegd op wat hij met TNT heeft gedaan in de strijd tegen honger met het World Food Program. Maar wat we ons moeten realiseren is dat dit niet een persoonlijke prestatie is: Bakker heeft die kans gehad omdat hij de baas was van een groot bedrijf met tienduizenden medewerkers. En juist die mensen, die TNT tientallen jaren hebben grootgemaakt, worden nu aan de kant gezet voor goedkoper personeel.”

Het verhaal over de krimpende markt neemt Gesthuizen met een grote korrel zout. “Ja er is minder post, maar de terugloop is veel minder drastisch dan men wil doen geloven. Er wordt door TNT en door alle andere bedrijven op de markt volop personeel gezocht. En zo gebeurt het dat iemand die net te horen heeft gekregen van TNT dat hij over een half jaar wordt ontslagen wel wordt gevraagd om te solliciteren als parttime postbezorger bij datzelfde TNT. Voor een veel lager uurloon. Asocialer kan toch niet?”