Voorbarige sluiting PostNL sorteercentra

De SP is tegen de aangekondigde sluiting van de sorteercentra in Doetinchem, Zevenaar en Groenlo. Het sluiten van deze sorteercentra is onderdeel van een grote reorganisatie waarbij PostNL 160 sorteercentra wil sluiten. Bij deze reorganisatie gaan 11.000 banen verloren, naar verwachting zullen hierbij 2.800 gedwongen ontslagen vallen. SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen: “Ik vind het aankondigen van de sluiting van deze drie sorteercentra te voorbarig. Het lijkt of PostNL is vergeten dat het UWV heeft besloten dat de ‘overcomplete postsorteerders’ niet zomaar ontslagen mogen worden.”

Een belangrijk gegeven is dat het UWV heeft geconstateerd dat PostNL, in samenwerking met de vakbonden en de ondernemingsraad, bij het opstellen van het sociaal plan de zogenoemde afspiegelingscriteria niet goed heeft toegepast. Bij een ontslag van deze omvang had iedere werknemer afgespiegeld moeten worden op diverse criteria (o.a. leeftijd, contractduur, functie etc). Dit is niet op de juiste manier gebeurd. De uitspraak van het UWV kan nog weleens verstrekkende gevolgen hebben. Zo bestaat de kans dat de gehele procedure van het opstellen van het sociaal plan opnieuw gevoerd moet gaan worden.

Gesthuizen: “Naar mijn idee houdt PostNL de verkeerde volgorde aan. Hoe kan nu al duidelijk zijn wanneer sorteercentra gaan sluiten als nog niets eens duidelijk is hoe PostNL de kritiek van het UWV gaat vertalen in het sociaal plan. Ik ga dan ook een debat aanvragen om hier meer duidelijkheid over te krijgen”.

Het drama op de postmarkt voltrekt zich onder toeziend oog van politici die de markt wilden liberaliseren. Nog altijd is er niets geregeld voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. “En zo kan het dat er duizenden mensen worden ontslagen terwijl de postbedrijven volop zoeken naar nieuwe bezorgers. Ongelofelijk dat dit kan in Nederland – de verantwoordelijken moeten zich heel diep schamen!” aldus Gesthuizen.