Uitknijpen pakketbezorgers moet stoppen

De SP steunt de pakketbezorgers die staken voor eerlijke tarieven. Keer op keer probeert PostNL de zelfstandig werkende pakketbezorgers verder uit te knijpen. SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen is het zat: ‘Het is ongelooflijk dat PostNL bij contractherzieningen durft te eisen dat het tarief met 20 tot 30 procent moet zakken. Ze moeten zich schamen! De pakketbezorgers worden met zulke tarieven de armoede ingejaagd. Om nog een beetje fatsoenlijke omzet te behalen moeten ze onmenselijk veel uren werken.'

Sharon GesthuizenTijdens het debat dat vandaag in de Tweede Kamer plaatshad klonk vanaf een volle tribune met pakketbezorgers luid applaus voor een pakketbezorger die tijdens het debat zelf zijn verhaal mocht doen. Hij wist de vinger op de zere plek te leggen. ‘Ja, er is sprake van wurgcontracten en ook van schijnzelfstandigheid', aldus de pakketbezorger.

Hierna zegde minister Kamp toe dat hij ondermeer de arbeidsinspectie goed naar de situatie zal laten kijken. ‘Volgens de minister moet die toezichthouder het kunnen constateren als er sprake is van uitbuiting. Ik weet vrij zeker dat de inspectie dat zal doen en dan kloppen we weer bij de minister aan om de bezorgers te helpen’, aldus Gesthuizen. ‘Minister Kamp heeft toegezegd de problemen serieus te nemen. Uiteraard ga ik erop toezien dat het niet slechts daarbij blijft, maar dat hij er ook echt werk van gaat maken.'