PostNL kort postbezorgers op werktijden

PostNL kort een flink deel van zijn postbezorgers op hun werktijden, zo blijkt uit onderzoek van Reddepostbode onder 100 postbezorgers. Het overgrote deel van hen (89) krijgt kortere ‘richttijden’, omdat de hoeveelheid huis-aan-huisreclame volgens PostNL daalt.

Gemiddeld gaat het om zo’n 20 minuten per dag, bij een gemiddelde werkweek bij PostNL gaat het dan om zo’n 6 uur per maand. Ruim de helft heeft daarnaast aangegeven dat hun aan- en aflooptijden niet meer worden vergoed. Dit is de tijd die bezorgers nodig hebben om voorbereidingen te treffen voor hun bezorgrondes en hun werk af te ronden, zoals het ophalen van de post bij een depot. Hierbij gaat het om gemiddeld een kwartier per dag, omgerekend zo’n 5 uur per maand bij een volledige werkweek. Voor de korting op deze tijden geeft PostNL geen verklaring.

Wat opvalt bij de opmerkingen van postbezorgers is dat in de gesprekken dikwijls door teamleiders is gezegd dat postbezorgers die meer tijd nodig hebben dan hun richttijden gewoon dagelijks moeten “plussen om aan de oude tijden te komen”. Veel van hen hebben er geen vertrouwen in dat de tijden te halen zijn: “Ze gaan er vanuit dat je met 10% minder post ook 10 minuten sneller loopt”. Bovendien blijkt dat postbezorgers door hun teamleiders verschillend behandeld worden: waar de een aangeeft gewoon de reële tijden te kunnen blijven schrijven omdat de teamleider niet in discussie wil gaan met degenen die de tijden berekenen, geven anderen aan alleen de mededeling te krijgen dat ze kortere werktijden krijgen.

Sharon Gesthuizen gaat met de resultaten in de hand een gesprek aanvragen bij Post NL en zal de andere politieke partijen in de Tweede Kamer informeren van de resultaten van de meldweek. Daarvan zal na afloop weer melding worden gemaakt op reddepostbode.nl